Titel: Als tactiek de uiterlijke verschijningsvorm wordt
Ondertitel: Over de fetisjering van het zwarte blok
Datum: 19/01/2022
Bron: indymedia.nl
Notities: Over zwarte blokken is al veel geschreven in verschillende talen. Zie in het Engels bijvoorbeeld crimethinc.com of thefinalstrawradio.noblogs.org of ia804705.us.archive.org en talloze geschiedenissen van sociale bewegingen van de laatste vijftig jaar.

Als tactiek de uiterlijke verschijningsvorm wordt, over de fetisjering van het zwarte blok.


Geschiedenis van het zwarte blok, schaamteloos samengevat en overgenomen van wikipedia.
De tactiek om jezelf te bedekken om anoniem te blijven en zo vervolging te voorkomen is zo oud als de mensheid. Ik heb genoeg oude heist-films gezien om te weten dat dit al een tijdje een ding is. Het dragen van specifiek zwart en maskers voor politieke demonstraties schijnt voor het eerst te zijn gebeurd in 1967 in New York City. Later werd het ontwikkeld in Duitsland, waar het een tactiek werd om met politiegeweld om te gaan. Vanaf dat moment is er niet veel veranderd aan het werkingsmechanisme van de tactiek zelf. Behalve dat de politie beter is geworden in wat ze doet. Dus nu hebben we niet alleen te maken met de politie zelf, maar ook met camera's, gezichtsherkenning, welke schoenen je draagt en in de toekomst zullen ze je waarschijnlijk herkennen aan de specifieke manier waarop je loopt.


De tactiek werkt, het werkt verdomme echt. Toch?
Nu we een solide volledige historische achtergrond en mooi toekomstperspectief hebben, kunnen we het hebben over het gebruik van de tactiek zelf. In het kort, wanneer werkt het? Als je iets illegaals doet of als het waarschijnlijk is dat er iets illegaals gebeurt, als je in een grote groep bent, als je veilig kunt blokken en de-blokken zonder herkend te worden en als het blokken noodzakelijk werd geacht om de actie succesvol of veilig te laten verlopen. Dus ik wil even snel de verklaringen doornemen..


Als je iets illegaals doet of als het waarschijnlijk is dat er illegale activiteiten zullen plaatsvinden
Directe actie kan duurzaam zijn op een manier dat je door het vermijden van repressie door de politie meer activistisch werk kunt doen en minder fysieke en psychologische trauma's oploopt. Het geeft je ook vertrouwen om met dingen weg te komen. En het kan je moeilijke discussies met je baas besparen. Zorgen voor anonimiteit tijdens evenementen en daarmee wegkomen helpt. En daar moeten we tactieken voor gebruiken. Maar een black bloc kan ook mensen afschrikken en ons vervreemden van mensen die misschien geïnteresseerd zijn in anarchistische idealen of die met ons willen praten op de demonstraties. Om een vriend te citeren die het zwarte blok voor het eerst zag: "Zijn dat de goeden?".


Als je in een grote groep bent
Eén grote zwarte groep is de meest ideale situatie om anoniem te blijven of om te voorkomen dat je eruit wordt gepikt door de politie. Als je iets doet en teruggaat in het blok, zullen ze je waarschijnlijk snel uit het oog verliezen. Aangezien je weet dat alle kleding zwart is en mensen in zo'n situatie rondlopen. Dit werkt echter niet echt als je met een kleine groep bent, zoals 4 mensen, omdat je dan nog steeds herkenbaar bent, of het nu door je lengte is of dat ze je schoenen of een merk op je kleding hebben gezien. Dat is een mooi bruggetje naar het derde punt.


Als je veilig kunt blokken en de-blokken zonder herkend te worden
Heb je wel eens een groep van 4 mensen in zwarte blokken zien lopen om anoniem te blijven en de politie te ontwijken? Het is een signaal voor de politie van mogelijke illegale activiteiten en je kunt net zo goed die fakkels in je zak opsteken want iedereen kijkt al naar je. De politie houdt je aan en als je je identiteitsbewijs niet bij je hebt, ga je waarschijnlijk direct het politiebusje in voor een of andere klote APV-wet. En als je het wel bij je had, hebben ze je ID en foto en lijkt het hele punt van anonimiteit een beetje, nou ja zinloos. Dus wat moet je doen? Arriveer bij de demonstratie in normale burgerkleding, blok daar uit het zicht van ogen van de staat, doe je ding en de-blok dan weer weg van de ogen van de staat. Vervolg je weg in normale burgerkleding en verdwijn in de (winkel)menigte.


Daarover gesproken, als je niet bereid bent om je te kleden of eruit te zien als een burger om weg te komen met ernstige beschuldigingen, maar wel bereid bent om radicale acties te ondernemen, moet je je tactiek heroverwegen. Want daar gaat het om, tactieken. Denk er eens over na, als je wegloopt en er uitziet als een punk, crust, casual of iets anders uit een sub-scene, hoe makkelijk het dan is voor een klikkende omstander om je te beschrijven aan de politie. In tegenstelling tot alledaagse kleding waarmee je in de menigte verdwijnt. Koop wat bij de tweedehandswinkel of haal wat bij de freeshop, geloof me het zal het geld uiteindelijk waard zijn.


Als het blok noodzakelijk wordt geacht om de actie succesvol of veilig te laten verlopen
Als het niet nodig is, waarom zou je het dan doen? Het is een manier om weg te komen met mogelijk belastende dingen, maar het zet je ook in de schijnwerpers op een demonstratie. Het vergroot de repressie door de politie en de kans dat de demonstratie uit de hand loopt is groter. Hoewel we er stoer over kunnen doen, zal dit ons ook verder vervreemden van andere niet- of minder gepolitiseerde mensen. Die we proberen te betrekken in de strijd, weet je nog? Soms moeten we demonstraties uit de hand laten lopen, begrijp me niet verkeerd, maar dit is niet altijd het doel. We moeten ook met mensen praten, ons wereldbeeld en onze oplossingen uitleggen en onze boodschap uitbreiden. Geloof het of niet, maar het helpt doorgaans als je niet je black bloc outfit met bivakmuts draagt.


Kies je momenten!

In tegenstelling tot wat veel mensen tegenwoordig denken, is het niet nodig of effectief om een zwart blok te vormen als één van de bovenstaande 4 stellingen een Nee is. Natuurlijk kunnen we al die leuke "maar wat als" uitzonderingen bedenken die zelden voorkomen. Maar die uitzonderingen zijn niet waar ik het hier over wil hebben en dat zou ook niet je tegenargument moeten zijn. Als er een geldig tegenargument is, zeg dat dan in de commentaren.


De meeste mensen die dit lezen zullen zich de omsingeling van het zwarte blok op de Erasmusbrug tijdens de woondemonstratie herinneren. Kort nadat het gebeurde begonnen er beelden op het internet te circuleren van het inmiddels beruchte zwarte blok dat werd vastgehouden door de politie. En na een tijdje werden sommigen bevrijd door het huis op wielen, terwijl de rest door de politie werd weggevoerd van de demonstratie op verdenking van het dragen van wapens. Mensen die met spandoeken van politieke partijen liepen toonden enorme solidariteit en steun, maar werden uiteindelijk door de politie weggeveegd. Om deze vorm van staatsrepressie te rechtvaardigen gingen de politie en de media over tot schadebeperking en gaven ze de "anarchisten en antifa" de schuld van mogelijk gewelddadig optreden. Dit was naar mijn bescheiden mening een goede black bloc tactiek. Meerdere mensen werden ingesloten, sommigen werden bevrijd en de politie zal het erg moeilijk krijgen om te weten wie deze mensen zijn. We hebben gezien wat er in Amsterdam gebeurde tijdens de woondemonstratie en confrontatie met de politie was een realistisch scenario, dus was black bloc gerechtvaardigd.


Ik zeg dus niet dat we black bloc helemaal niet moeten doen, ik wijs er alleen maar op dat er meer geschikte en meer ongeschikte momenten zijn om het te doen. En we moeten dit voor elke actie overwegen, denk hierover na binnen je affiniteitsgroep, organisatiegroep en wanneer je een oproep schrijft. Ga niet in de standaardmodus voor elke actie die we doen. Want de black bloc tactiek zal averechts werken als het niet goed wordt gedaan. Effectieve directe actie, publieke beeldvorming en politieke gevolgen op de lange termijn zijn veel te complex om zomaar dingen te doen om dingen te doen en wij anarchisten zouden beter moeten weten.


Dit is niet bedoeld als afschrikmiddel om black bloc tactieken uit te voeren. Het is zelfs geen kritiek, want uiteindelijk bepaal je zelf wat je doet. Dit is een advies om met shit weg te komen zonder gearresteerd te worden, ID gecontroleerd te worden of op een andere manier lastig gevallen te worden door de politie. En tegelijkertijd proberen onze beweging uit te breiden.


Want uiteindelijk is het een tactiek, geen mode statement.