Titel: Help ik ben anarchist
Ondertitel: Vind kameraden en begin met organiseren
Onderwerp: organisatie
Datum: 28/10/2022
Notities: Een gids voor het vinden van lokale kameraden, groepen om bij aan te sluiten en hoe je zelf een groep begint.

Help ik ben anarchist

Vind kameraden en begin met organiseren

In je eentje geradicaliseerd worden in een klein dorp of stad kan vreemd en geïsoleerd aanvoelen. Zelfs als deze nieuwgevonden theorieën je logisch en bijna vanzelfsprekend in de oren klinken, is de wereld waaraan het je heeft blootgesteld een nieuw landschap, en het kan soms even zoeken zijn hoe je door dit nieuwe landschap moet navigeren.

Ieder heeft z’n eigen verhaal hoe ze in aanraking zijn gekomen met anarchisme of geradicaliseerd zijn geworden. Velen worden via hun omgeving beïnvloed en rollen zo langzaam in activistische en anarchistische kringen. Deze mensen die in de praktijk met anarchisme in aanraking komen zullen minder moeite hebben met kameraden te vinden of een groep te beginnen, maar er zijn ook mensen die via andere weg er mee in aanraking, die misschien wel jeukende handen hebben of een verlangen hebben om gelijkgezinde te ontmoeten, maar die zo direct weten waar te beginnen.

Feedback welkom

Dit is ‘werk in uitvoering’ en de eerste versie. Mocht je feedback hebben of heb je tips die er bij passen dan horen we dat graag. Stuur je feedback naar fva@riseup.net

Hoe vind je kameraden

Het is moeilijk te schatten hoeveel gelijkgestemde er bij jou in de buurt wonen, maar er is een grote kans dat je er zeker wel een paar kunt vinden, ja ook in jouw kleine gehucht of stad en over het algemeen zijn ze net zo geïsoleerd, vervreemd, en op zoek naar contact met kameraden als jou. Dus wees gerust.

Om kameraden en/of groepen te vinden om mee in contact te komen moet je manieren bedenken om mogelijkheden te creëren voor jou en potentiële kameraden om elkaar te ontmoeten.

Je kunt deze tips gebruiken om simpel weg nieuwe kameraden te leren kennen voor meer sociale gelegenheden, maar we gaan er hier van uit dat je je ergens collectief voor wilt inzetten. Als je geluk hebt bestaat er in jou omgeving al een groep die bij je eigen principes en kijk aansluit. Zo niet dan kan de volgende lijst alsnog handig voor het vinden van kameraden voor als je zelf een groep wil beginnen. Daar over meer in het volgende hoofdstuk ‘Het opbouwen van een groep’.

In de tekst verwijst de term groep naar alles van een organisatie, een project, een werkgroep, tot elke soort collectieve poging om iets te doen.

Online

Duckduckgo (fuck google) is je vriend. Online kun je heel wat info vinden me een simpele zoek opdracht met “anarchistische groep” + [je locatie] kan misschien al iets opbrengen. Veel anarchisten gebruiken het blog platform Noblogs om hun website op te zetten dus het kan ook lonen om dat toe te voegen in je zoek bar. Bedenk wel dat veel kleine groepen lang niet altijd een website hebben of een Social Media account. Andere plekken waar je kunt kijken is indymedia.nl & radar.squat.net, vele groepen posten daar op hun acties, events, verslagen. Dus wellicht kun je daar iets vinden.

Social Media Tot spijt gebruiken veel groep en kameraden nog kapitalische data-mining platformen zoals Instagram en Facebook. Veel activisten en anarchisten hebben daar een account, op Instagram zijn veel anarchistische accounts die zich zelf “Wandel groep” + [stads code] noemen. Of je zou kunnen zoeken op de boven benoemde zoek opdrachten.

Online forums of chat rooms, is ook een optie. Forum voor anarchisme heeft een groot netwerk van verschillende chats, op Discord en Telegram. Daar zitten ook regionale chats bij waar je een oproep in kan doen, om eens te meeten of te vragen of er iets in de buurt is.

De Vrije Bond heeft ook een Discord met heel wat mensen daar zou je ook in rond kunnen vragen. Meer over de Vrije Bond later.

In je regio

Radicale boekenwinkels: Kijk in radicale boekwinkels die je kent en zoek daar naar anarchistische kranten of folders. Als de plaatselijke groep redelijk gezond is, is er kans dat ze regelmatig iets publiceren. Als je een boekhandel vindt die veel anarchistisch materiaal in voorraad heeft, vraag dan aan de balie of ze weten hoe je in contact kunt komen met plaatselijke anarchisten, het kan best zijn dat er een anarchist werkt.

Op straat: Let op oude posters of stickers waar misschien een trefpunt of een adres op staat. Als het een locatie is, maar je hebt de bijeenkomst gemist, probeer het dan op dezelfde tijd op dezelfde dag van de week te bezoeken, want vaak gebruikt een groep dezelfde tijd en plaats voor zowel openbare als besloten bijeenkomsten. Of kijk of er een contact opstaat of duckduckgo de op de poster of sticker. Of wat je zelf kunt doen is je eigenstickers maken met daarop een verwijzing naar een manier om met je in contact te komen zoals een website of social media.

Evenementen: Is een goeie manier om kameraden te ontmoeten. Denk aan demonstraties, protesten, anarchistische boekebeurs, meetups of Voku. Veel van de events worden op radar.squat.net of op indymedia.nl aangegeven. Voor demonstraties geld afhankelijk van hoe georganiseerd ze zijn, hebben de anarchisten misschien een spandoek, folders of verkopen ze kranten. Ze kunnen ook meelopen met een algemene gemeenschaps- of actiegroep. Sommige groepen zullen geen anarchist in hun titel hebben, dus let op: - Zwart-rode spandoeken, vooral die rond de anarchistische vlag. - Banner tekst met woorden als ‘libertarisch’ of ‘solidariteit’, symbolen als omcirkelde A’s (voor de hand liggend!) of een kat met gebogen rug (wilde kat) - een veel voorkomend logo voor groepen die proberen ‘revolutionaire’ vakbonden op te bouwen.

Kraakpanden: Niet alle krakers zijn anarchisten of delen een revolutionaire socialistische gedachten. Maar veel anarchisten kraken wel en er is een grote kans dat er anarchisten bij betrokken zijn.

Actie groepen: Kijk in je buurt voor brede linkse groepen, feministische groepen, LHBTQ-gemeenschappen, klimaat activistische groepen, antifascistische organisaties enz.

Lees groepen is ook een goeie optie om kameraden te ontmoeten.

Punk optredes zou ook nog een optie kunnen zijn. Anarchisme is een levende gedachten in de punk scene maar lang niet alle punks zijn echt actief.

Bonus

De Vrij Bond: De Vrij Bond is ver weg de grootste anarchistische organisatie of beter gezegd federatie in Nederland. Een federatie is in wezen een vereniging van autonome organisaties en/of affiniteitsgroepen. Dit houdt in dat de groepen die bij de Vrije Bond aangesloten zitten door het hele land zitten. Op hun website vrijebond.org vind je een overzicht van alle groepen die aangesloten zijn, misschien zit daar een groep tussen bij jou uit de buurt.

Voordat je begint met het vormen van een groep (in deze context verwijst de term groep naar alles van een organisatie, een project, een werkgroep, tot elke soort collectieve poging om iets te doen), is het goed om een paar dingen in gedachten te houden.

Een anarchistische groep beoordelen

Als je eenmaal een anarchistische groep hebt gevonden, is het volgende wat je moet doen uitzoeken of je er wel of niet bij betrokken moet raken. Als het antwoord “nee” is (en soms is dat het juiste antwoord) zul je moeten rondkijken naar een andere groep of proberen een nieuwe op te richten.

In veel landen waar het anarchisme zwak is en geen echte recente geschiedenis heeft, kunnen groepen bestaan die zich anarchistisch noemen, maar eigenlijk niet veel met anarchisme te maken hebben. Het kan gewoon een trendy etiket zijn. Of soms is de energie van een groep gewoon op, maar blijft ze doorgaan om sociale redenen (d.w.z. omdat de mensen het leuk vinden om elkaar te ontmoeten voor een drankje). Problemen waar je op moet letten zijn onder andere:

 • Het eerste wat je je zelf kan af vragen is, sluit de groep bij je aan. Komen hun principes, doelen en actie punten overéén met die van jou. Je kunt als nog eerst bij een groep gaan om te kijken of mensen geïnteresseerd zijn voor de anarchistische groep die jij voor ogen hebt. Maar je brand snel op als je geen affiniteit hebt met de goals en principes van een groep.

 • Houding tegenover de arbeidersklasse; Is de groep gebaseerd op pogingen om het idee van anarchisme naar buiten te brengen en mensen uit de arbeidersklasse te helpen zich te organiseren of houdt de groep zich alleen bezig met ‘randzaken’ zonder centraal politiek doel?

 • Probeert de groep de betrokkenen een bepaalde levensstijl op te leggen, is hij alleen geïnteresseerd in ‘drop-outs’, krakers of punk? Er is niets mis mee, maar als er van je verwacht wordt dat je op deze manier leeft, is de groep meer bezig met levensstijl dan met anarchisme.

 • Bestaat de groep uit mensen die graag hun eigen stem horen, maar niet bereid zijn tot activiteit. Neemt ze deel aan strijd, vakbonden en demonstraties?

 • Is de groep democratisch van opzet, heeft iedereen inspraak in de besluitvorming of wordt ze geleid door een goeroe wiens beslissingen niet ter discussie staan.

 • Worden belangrijke beslissingen genomen tijdens bijeenkomsten waar iedereen een inbreng in heeft of lijken ze te worden genomen door een subgroep van vrienden ergens anders?

 • Hebben ze een publiek gezicht, hebben ze een publicatie, folders en openbare bijeenkomsten of zijn het slechts activisten die genoegen nemen met het werk voor anderen?

Als een van deze zaken problemen oplevert in de groep, dan zou je rond moeten kijken of er andere anarchistische organisaties in de buurt zijn. Als die er niet zijn of dezelfde problemen hebben, dan heb je waarschijnlijk weinig andere keus dan je er toch mee te bemoeien en te proberen het functioneren van de groep te veranderen. Het is echter goed mogelijk dat dit onmogelijk is. Als dat zo is, herken dan wanneer je verslagen bent en in plaats van gedemotiveerd te raken, kijk dan naar de mogelijkheid om een nieuwe anarchistische groep op te richten. Als jij er zo over denkt, dan is de kans groot dat andere mensen dat ook doen.

Bijdragen aan een anarchistische groep

Als je een groep hebt gevonden die bij je aansluit dan is het tijd om na te denken over wat voor bijdrage je aan de groep kunt leveren. Sta jezelf niet toe achterover te leunen en blindelings te volgen wat anderen voorstellen, respecteer de ervaring van andere activisten, maar erken dat jij in alle aspecten van de groep een bijdrage kunt leveren en ook een uniek perspectief op het functioneren ervan.

 • Is er een theoretisch gebied waarop de groep zwak staat? Als dit het geval is, kun je dit misschien onderzoeken en aan de anderen uitleggen door middel van interne onderwijspraatjes of artikelen. Het is meestal onmogelijk voor iedereen om alles te weten, dus het is een goed idee als mensen zich een beetje specialiseren, op voorwaarde dat ze ook aan iedereen uitleggen wat ze ontdekken.

 • Is er een strijd waar je bij betrokken kunt raken waar niemand anders momenteel bij betrokken is? Misschien is er hulp nodig bij bepaalde strijd waar de groep al bij betrokken is. Misschien moet je betrokken raken bij een bepaald strijdgebied om je eigen vooroordelen onder ogen te zien of gewoon om uit te vinden hoe dingen functioneren.

 • Neem niet meer op je borst dan je aan kan. Een groep valt of staat door de afspraken die je met elkaar maakt. Als mensen afhankelijk zijn of jij je taken wel of niet gedaan krijgt kan dit gevolgen hebben voor bepaalde planningen. Probeer daarom realistisch in te schatten of je een taak wel of niet kunt doen.

 • Begin langzaam, je eerst opgeven voor eenvoudige dingen en als je begrijpt hoe de dingen werken (en hoeveel je kunt volhouden) meer dingen op je nemen.

Dit zijn praktische bijdragen die je kunt leveren aan de opbouw van de groep en eigenlijk zou je naar manieren moeten zoeken om een van elk te doen. Veel ervan zijn dingen die je meteen vanaf het begin kunt doen.

Het opbouwen van een groep

Als je niks hebt kunnen vinden qua groepen wat bij je aansluit dan is het tijd om op zoek te gaan naar gelijkgestemden bij jouw in je omgeving – en die zijn er echt, ook in jouw dorp of stad en over het algemeen zijn ze net zo geïsoleerd, vervreemd, en op zoek naar contact met andere mensen als jij.

Er zijn vier eenvoudige vereisten voor een effectieve organisatie

 1. Mensen

 2. Politiek

 3. Geld

 4. Inzet/Betrokkenheid

1. Mensen

Mensen spreekt voor zich. Om een groep te hebben heb je meer dan één persoon nodig en echt minstens vijf voordat het duurzaam wordt. Op de meeste plaatsen zijn anarchisten niet erg moeilijk te vinden, in de meeste landen beschouwt minstens 1 op de 1000 tot 1 op de 10.000 mensen zichzelf als anarchist. Dus zelfs in vrij kleine steden zijn er waarschijnlijk minstens een tiental ‘anarchisten’. Helaas is de volgende stap die de meeste groepen nemen het proberen op te zetten van een groep die zo ongeveer iedereen omvat die het label anarchist aanneemt. Dit lijkt logisch, maar er ontstaan problemen als we kijken naar de volgende twee vereisten.

Werving

De meest effectieve methode om mensen te overtuigen een bijeenkomst bij te wonen is één-op-één contact. Als mensen rechtstreeks wordt gevraag dom naar een bijeenkomst te komen, dan is de kans groter dat ze komen dan wanneer ze er alleen maar over horen of lezen zonder een toezegging te krijgen.

De gangbare “massamethoden” zijn flyeren of het opzetten van literatuurtafels bij toespraken, concerten, bijeenkomsten, filmvoorstellingen, winkelcentra, demonstraties, enzovoort. De inschrijvingsweek op universiteitscampussen is vaak de beste tijd om mensen te bereiken. Het hebben van een petitie of aanmeldingsformulier is waardevol voor vervolggesprekken en mailings. Het plaatsen van een advertentie of aankondiging voor een bijeenkomst in een krant, op de radio of een buurtbord, of gewoon het aanplakken van belangrijke locaties kan nuttig zijn om mensen te trekken, maar vertrouw niet op deze methoden om meer te doen dan een herinnering.

De sleutel is om creatief te zijn en te blijven uitreiken. Geen enkele groep, hoe stabiel ook op een bepaald moment, zal dat lang blijven zonder voortdurend te proberen nieuwe leden te werven. Dit geldt vooral in gemeenschappen die voortdurend in beweging zijn, zoals middelbare scholen en hogescholen.

Het is van cruciaal belang dat nieuwe mensen zich welkom voelen. Als een nieuw iemand naar een bijeenkomst komt, stel die gene dan voor en betrek de persoon bij de reguliere besprekingen en activiteiten na de bijeenkomst. Geef de nieuwe persoon ook een echte taak om uit te voeren, zoals posters maken, folders uitdelen, een boek lezen voor een studiegroep, helpen bij het organiseren van een demonstratie, of gebruik maken van eventuele vaardigheden waarover hij of zij beschikt. Je moet inschatten wat iemand aankan, zodat een nieuw iemand zich niet overbelast voelt of wordt afgeschrikt.

De sleutel is om vijf tot tien betrouwbare mensen aan te trekken, die waarschijnlijk langer zullen blijven dan de eerste paar bijeenkomsten. Dit is de kerngroep, waarvan verwacht wordt dat ze op alle niveaus weet wat er met de groep aan de hand is.

Wat concrete ideeën voor het werven van mensen

Organiseer een low key evenement

Een van de makkelijkste dingen om te doen, is een evenement organiseren om te kijken of er nieuwsgierige en gelijkgestemde mensen komen opdagen. Een van de eenvoudigste evenementen die je kunt organiseren is een filmvertoning, bijvoorbeeld van een aflevering van Trouble van de mensen van Sub.Media. Aangezien zij films hebben over een breed scala van onderwerpen, zou je er een moeten kunnen vinden die past bij jouw persoonlijke context. Als je op zoek bent naar een plaats om een vertoning te houden om slecht weer te vermijden, zijn plaatsen zoals openbare bibliotheken over het algemeen goedkoop om te huren en gemakkelijk op te zetten. Als het weer het toelaat, kun je het misschien buiten in een openbaar park doen, maar zorg er dan wel voor dat je van tevoren een scherm, geluid en stroomvoorziening regelt. Zorg er ook voor dat je veel aandacht besteedt aan de promotie van het evenement. Maak flyers en doe een social media campagne. Zorg ervoor dat je alle verschillende arbeidersbuurten in je omgeving bezoekt. Hang flyers op bij scholen, winkels op de hoek, natuurvoedingswinkels, in de bibliotheek, kapperszaken, tatoeagesalons, coffeeshops, enz. Je kunt deze gelegenheid ook aangrijpen om een social media account aan te maken om je evenement te promoten.

Tafelen met literatuur:

Een stand is een beproefde manier om andere mensen persoonlijk te ontmoeten. Wat je nodig hebt is een tafel en literatuur, denk aan brochures en boekjes. Kijk rond op verschillende online distro’s (zoals a-bieb.nl & anarchisme.nl) voor meer spullen om uit te printen en creatief te worden. Kies plaatsen waar veel mensen komen, zoals vlooienmarkten, universiteitscampussen, muziekevenementen en -shows, boerenmarkten, drukke wijken in het centrum en daarbuiten. Neem een e-mail aanmeldingsformulier mee, zodat mensen zich in kunnen schrijven voor een mailinglijst. Zo kan je later nog contact op nemen met die mensen.

Verzorg een Skillshare:

Als het organiseren van een filmvoorstelling of een stand met literatuur niet jouw idee is van een goede manier om potentiële kameraden te ontmoeten, kun je ook overwegen iets te organiseren dat minder openlijk politiek is en meer gebaseerd is op het delen van een vaardigheid, zoals het leren van kruidengeneesmiddelen en leren hoe je je eigen voedsel kunt verbouwen. Dergelijke evenementen spreken een grote verscheidenheid aan mensen aan en zijn vaak erg populair.

Creëer een publicatie/krant/poster campagne:

Als je op zoek bent naar iets anders dat een tijdje kan duren om op te bouwen, kun je de uitgeversroute kiezen. Het maken van een lokaal tijdschrift of krant met een anarchistische analyse en kritiek op het lokale nieuws is een idee. Kijk eens naar War on Misery uit St. Louis om inspiratie op te doen. Je kunt ook gewoon een eenmalig breed blad maken (11″ bij 17″ dubbelzijdige print) of zelfs gewoon posters ophangen met een contactmail. Door het opzetten van een netwerk van gratis tijdschriften kun je je verspreidingsgebied vergroten, terwijl je ook exemplaren kunt afgeven op plaatsen als de bibliotheek of bij slijterijen.

Een banner maak actie:

Als er een grote demonstratie bij jou in de buurt komt kun je (als je toegang hebt tot een plek) een banner maak actie doen. Zorg dat je zelf wat materiaal hebt en zo niet maak het duidelijk dat mensen het zelf mee moeten nemen.

Begin een leesgroep:

Leesgroepen bieden een manier om mensen die geïnteresseerd zijn in radicale ideeën samen te brengen met mensen die daar al goed in thuis zijn in een low key omgeving waarin mensen elkaar kunnen leren kennen en relaties kunnen opbouwen. Het idee erachter is vrij eenvoudig: als groep een tekst lezen en dan bespreken. Mensen vinden het misschien ook gemakkelijker om een tekst hardop te lezen in groepsverband dan om hem thuis te lezen en de week erna te bespreken, maar de keuze is aan jullie.

Met deze reeks ideeën denken wij dat je een goede start kunt maken. Blijf experimenteren en pas deze suggesties toe op uw eigen lokale context. Wees niet bang om ook iets nieuws te proberen.

2. Politiek

Wil als groep effectief zijn, dan moet je een duidelijk idee hebben van waar het voor strijdt, niet alleen waar het tegen strijdt. En er moet overeenstemming wat de beste tactieken zijn en welke jullie gaan gebruiken.

Er zijn heel wat meningsverschillen binnen de anarchistische beweging over hoe anarchistische organisaties beleid moeten formuleren en/of overeengekomen beleid al dan niet bindend moet zijn voor de leden van de organisatie. Sommige groepen hebben wat lossere informele structuren (zoals kleine affiniteitsgroepen) terwijl andere groepen meer streven naar sterke maten van overeenstemming qua theorie, visie, organisatorische standpunten, tactiek en actie om hun activiteit op een gecoördineerde manier te sturen en in de praktijk te brengen.

Je zult misschien eerst denken dat een losse informele organisatie vorm meer plezierig is, maar informaliteit elimineert de hiërarchie in organisaties niet; ze maskeert haar slechts. Voor ingewijden lijkt alles vriendelijk en egalitair. Maar nieuwkomers hebben niet dezelfde langdurige banden met de groep. En omdat de verantwoordelijkheden niet duidelijk zijn afgebakend en er geen personen worden gekozen die belangrijke taken uitvoeren, wordt het voor de leden moeilijker om te controleren wat er gebeurt. Zonder structuren en duidelijke afspraken leg je je groep bloot aan misbruik van posities door leden en hiërarchische structuren.

Het ligt voor de hand dat als je als anarchistische organisatie (in plaats van een losse verzameling individuen) betrokken wilt zijn bij strijd, en je daarop invloed wilt uitoefenen, dat je dat dan met z’n allen moet doen. Daarvoor moet je afspreken waar je binnen de strijd voor vecht en welke tactiek die strijd of beweging volgens jou zou moeten gebruiken.

“Formeel” zijn, betekent alleen dat de groep/organisatie schriftelijke regels heeft over de wijze waarop besluiten worden genomen, dat de taken van leidinggevenden en de voorwaarden voor lidmaatschap duidelijk zijn vastgelegd. Een groep/organisatie hoeft niet top-down te zijn om in deze zin “formeel” te zijn. Je zou een statuut kunnen hebben waarin nadrukkelijk een niet-hiërarchische wijze van besluitvorming is vastgelegd. Dit bied bescherming tegen corrumperende krachten, zoals onbetrouwbare individuen in de groep of externe krachten zoals de staat, het kapitaal en autoritair/reformistisch links.

De beste manier om dit te doen is te beginnen met een proces van voorlichting en discussie over het onderwerp en dan over te gaan tot het opstellen van schriftelijk beleid dat punt voor punt besproken, gewijzigd en zo nodig over gestemd kan worden. Het grote voordeel van deze methode is dat als dingen eenmaal op deze manier zijn opgeschreven het heel duidelijk wordt wat er precies is besloten. Maar het moet duidelijk zijn dat deze standpunten nooit gezien moeten worden als ‘het einde’ van een bepaald debat. Ze vertegenwoordigen geen perfectie, maar veeleer het beste collectieve begrip en de beste tactiek die de organisatie op dat moment kon genereren. Ze moeten altijd openstaan voor verdere discussie en wijziging naarmate de omstandigheden en kennis veranderen.

Naast het op deze manier bepalen van tactieken voor specifieke strijd is het ook een heel goed idee om het eens te worden over standpuntbepalingen over de aanpak van belangrijke politieke/sociale kwesties als racisme en seksisme. Overeenstemming over deze algemene standpunten maakt het veel gemakkelijker om snel overeenstemming te bereiken over hoe de organisatie zich moet inzetten voor specifieke strijd die voortvloeit uit deze kwesties.

Ten slotte en misschien wel het belangrijkste is het een goed idee om een statuut te hebben waarin is vastgelegd hoe deze standpunten worden opgesteld. Een algemeen pakket perspectieven dat probeert te beschrijven wat de organisatie denkt te kunnen doen in de komende periode en hoe zij in het algemeen verwacht dat er een revolutionaire transformatie van de samenleving zal plaatsvinden, is ook een goed idee.

Je zult ook willen uitwerken hoeveel overeenstemming je van nieuwe leden verwacht met de standpuntbepalingen voordat ze lid worden. Na enig experimenteren hebben we een kort document opgesteld dat een aantal kernpunten schetst waarmee nieuwe leden het volgens ons eens moeten zijn, en vervolgens zeggen we dat ze bereid moeten zijn de strategie in de positiebepalingen uit te voeren. Zo kan er gezonde onenigheid en discussie bestaan binnen de organisatie.

3. Geld

Om te kunnen functioneren heeft een organisatie geld nodig voor folders, promotie materiaal, zalen om in te vergaderen, geld voor verzendingen en een dozijn andere zaken waarvoor geld nodig hebt. Manieren om deze behoefte aan te pakken zijn onder andere:

Negeren

Wat betekent dat dingen alleen plaatsvinden als iemand bereid is ze uit eigen zak te financieren. Dit is vrij gebruikelijk, maar leidt er natuurlijk toe dat dingen niet gedaan worden. Het geeft de financier ook ongepaste invloed.

Gebruik ‘criminele’ middelen om geld in te zamelen

Dit gebeurt soms, maar is over het algemeen geen goede zet, want vroeg of laat worden mensen gepakt en belanden ze in de gevangenis of erger. Bovendien, als er een politieonderzoek tegen je loopt, zal het snel duidelijk worden dat je geld krijgt uit een onbetrouwbare bron, wat op zich al verder onderzoek aantrekt. Het geeft de staat ook een goed excuus voor een “niet-politieke” inval.

Organiseer geldinzamelingsacties

Hoewel ik denk dat dit goed kan werken voor speciale aankopen, zoals een drukpers, als het gebruikt wordt voor gewone rekeningen (drukken, huur enz.) wordt het al gauw een enorme sleur en verspilling van tijd en middelen. Je kunt de helft van de tijd alleen maar discussiëren over rommelmarkten en disco’s en dat is ontmoedigend.

Ledenbijdrage

Leden dragen wekelijks of maandelijks 5% van hun bruto inkomen bij. Een percentagesysteem is eerlijker dan een vast bedrag, want een werkeloos lid met 100 euro per week betaalt 5 euro, terwijl iemand die werkt en 500 euro per week verdient 25 euro betaalt. Dit geeft een inkomen om krant, tijdschrift, folders, huur te betalen en zelfs om reizen naar demo’s te subsidiëren voor werkloze leden. Natuurlijk heeft het ook een negatief effect op de eerste eis, mensen, omdat sommige mensen misschien niet bereid zijn het gelijkwaardige van een paar biertjes per week kwijt te raken. Dat brengt ons bij de vierde eis, Inzet/betrokkenheid.

4. Inzet/betrokkenheid

De hoeveelheid werk die je doet en de hoeveelheid geld die je bereid bent erin te steken hangt af van het feit of je je goed voelt bij de organisatie. Het wordt negatief beïnvloed als je het gevoel hebt dat je gebruikt wordt, of dat andere mensen niet bereid zijn hun steentje bij te dragen. Dat is duidelijk. Maar het is ook waar dat je inzet afhangt van hoeveel je het eens bent met wat de groep doet/zegt en of de groep ergens naartoe lijkt te gaan of alleen maar watertrappelt. Het is gemakkelijk om mensen bij je te houden als er van alles gebeurt, het moeilijke zijn de periodes tussen de uitbarstingen van activiteit.

Een klein maar betrokken en actieve groep kan meer voor elkaar krijgen dan een groot maar passieve groep. Een ‘zoveel mogelijk mensen groep’ is daarom niet altijd het beste. Het hangt af van wat je precies wil doen maar 5 tot 10 mensen is meestal genoeg.

De eerste bijeenkomst

De eerste bijeenkomst van een groep kan cruciaal zijn voor het aanvankelijke succes van die groep, dus plan zorgvuldig. Bepaal een tijd en plaats voordat je contact opneemt. De plaats moet goed uitkomen, de tijd moet ver genoeg vooruit zijn zodat er geen conflicten zijn en snel genoeg zodat mensen het niet vergeten (dat betekent ongeveer een week of twee vooruit).

Maak voor de bijeenkomst een agenda - wat je wilt doen, waarom je het wilt doen, hoe je het gaat aanpakken, en wie er meedoen. Kies een geschikte ruimte en kom minstens een half uur van tevoren. Probeer een drankje en een soort snack beschikbaar te hebben. Laat ook passende literatuur zien die je hebt. Zorg ervoor dat iemand aantekeningen maakt die gestuurd kunnen worden naar iedereen die belangstelling toonde maar niet aanwezig kon zijn, en naar degenen die wel aanwezig waren.

Begin de bijeenkomst met elkaar voor te stellen, met iets meer dan iemands naam. Neem de agenda door om te zien of er wijzigingen of aanvullingen zijn, stel dan een redelijke tijdslimiet vast voor het einde van de bijeenkomst (bijv. 2 uur) en houd je daaraan. Nadat de groep het wat, waarom en hoe heeft aanvaard, kun je vaste toezeggingen krijgen om iets te doen, zoals regelmatig geld geven, tijd geven, een studiegroepsessie bijwonen, flyeren, of wat dan ook. Zonder een toezegging om iets te doen, hebben mensen geen reden om zich tot de plaatselijke groep te verbinden. Stel voordat de bijeenkomst wordt afgebroken een tijd en plaats vast voor een volgende bijeenkomst. Vraag mensen om anderen die geïnteresseerd zijn mee te nemen naar de volgende bijeenkomst. Misschien wil je taakgroepen/wekgroepen opzetten om tussen de bijeenkomsten door te vergaderen.

Vergaderingen zijn vervelend als je niets gedaan krijgt. Beslis bij elke vergadering vooraf wat je wilt bereiken….

Eerste bijeenkomst. Zoek vrienden en mensen die politiek dicht bij je staan. Bespreek de noodzaak van een lokale groep om op te treden in specifieke kwesties. Werk aan een gemeenschappelijke overeenstemming bij het vaststellen van de kwesties, en verkrijg toezeggingen om er via de groep aan te werken.

Tweede bijeenkomst. Verzamel nieuwe mensen. Vat eerdere besluiten samen en bepaal hoe de organisatie zal functioneren.

Derde bijeenkomst. Plan een actie (picket line, flyeren, enz.) en/of zet een studiereeks op. Vierde bijeenkomst. Bespreek de actie en plan verdere activiteiten. Plan de betrokkenheid van meer mensen.

Als je bijeenkomsten regelmatig groter zijn dan 20 tot 30 mensen, wil je je misschien opsplitsen in twee of meer groepen. Het is gebleken dat de ideale groepsgrootte voor besluitvorming ongeveer een tiental is.

Het lokaal levendig houden

Het gemakkelijke deel is beginnen. Het moeilijke is om de zaak draaiende te houden. De belangrijkste manier om een lokale groep in stand te houden is om actief te zijn. Als je niet regelmatig projecten en acties ontwikkelt waar mensen bij betrokken kunnen worden, zullen ze een doelloos gevoel overhouden aan de groep en afhaken.

Er zijn tal van acties die regelmatig georganiseerd kunnen worden. Eén keer per week folderen is daar een voorbeeld van. Dit doorlopende programma betrekt mensen bij een folderrooster, en het folderen zelf. Studieprogramma’s zijn regelmatige activiteiten waarbij mensen worden betrokken als je een doel hebt. Maak studieprogramma’s rond kwesties, rond politiek, rond toekomstige acties.

Een nieuwsbrief die regelmatig uitkomt vervult verschillende behoeften. Het is een doorlopende activiteit die mensen betrekt. Het verspreidt informatie over lokale activiteiten en is een uitlaatklep voor politieke vorming. Het dient als forum voor meningen. Het helpt de leden aan elkaar te binden.

Naast het hebben van een programma en het doen van iets, is wat een groep bij elkaar houdt en helpt groeien een gemeenschapszin. Een gevoel van saamhorigheid is erg belangrijk in deze vervreemdende maatschappij. Als je groep een plek is waar mensen zich gewenst en deel van iets kunnen voelen, zullen ze blijven en werken.

Maak je bijeenkomsten plezierig in plaats van saai. Je kunt ze bijvoorbeeld tegelijk houden met een potluck-diner en op een vaste tijd en plaats, zodat ernaar toe gaan een gewoonte wordt voor de leden. Doe wat dingen die gewoon voor de lol worden gedaan. Houd feestjes en picknicks of retraites. Neem beslissingen co-operatief. Dat betekent echt dingen uitpraten tijdens je reguliere potluck-dinerbijeenkomst. Mensen moeten zich betrokken voelen, en betrokken zijn, op alle niveaus van de groep. De neiging bestaat om één persoon de folders te laten schrijven, één persoon het denkwerk te laten doen, en een ander het strontwerk te laten doen. Hoewel het waar is dat sommige mensen beter zijn in een bepaalde taak dan anderen, moet geprobeerd worden de taken te rouleren.

Voorkomende problemen met plaatselijke groepen oplossen

Eindeloze vergaderingen met weinig actie. Samen iets doen, hoe klein ook (bijvoorbeeld tijdens een gewone vergadering de tijd nemen om een overheidsfunctionaris te schrijven of een folderactie opzetten) kan een belangrijk gevoel van voldoening geven en tegelijk de basis leggen voor een omvangrijker project.

Het niet aantrekken, integreren en vasthouden van nieuwe leden. Brainstorm ideeën voor outreach en voer deze ideeën uit. Zorg dat elke nieuwe persoon zich welkom en onmiddellijk betrokken voelt.

Hoofdorganisator vertrekt. Hoewel het vaak efficiënter is (op de korte termijn) om de “beste” persoon een bepaalde taak te laten doen… is het veel beter om anderen aan te moedigen om initiatief, verantwoordelijkheid en/of een coördinerende rol te nemen op bepaalde gebieden.

Onvoldoende gedeelde verantwoordelijkheden. Een proces van rouleren van verantwoordelijkheid of leiderschap kan geregeld worden om een decentralisatie van vaardigheden, waardoor de beweging sterker wordt. Stel een tijdslimiet vast (bijv. elke 3 maanden) om het bijeenroepen en faciliteren van vergaderingen enz. te rouleren. Plan speciale workshops voor bepaalde vaardigheden (bijv. schrijven en ontwerpen van folders, spreken, fondsenwerving).

Gebrek aan financiering. Stel een ledenbijdrage in voor vaste leden om de basisuitgaven te dekken en/of plan een loterij, garageverkoop, filmvoorstelling. Brainstorm andere manieren om aan geld te komen.

Groep te groot. Splits de groep op, naar geografie, interesses of vergadertijd. Dit voorkomt dat de vergaderingen te omslachtig worden.

Belangenverdeling/gebrek aan eenheid. Als je groep te veel tegelijk doet, kun je de groep misschien beter opsplitsen langs de lijnen van de interessegebieden, in plaats van veel dingen slecht te doen.

Groep verandert van oprichtingsbasis. Vaak begint een groep, als er nieuwe mensen bijkomen, te veranderen van het oorspronkelijke doel of wordt de politiek veranderd of verwaterd. Soms is dit een goed proces, maar soms gebeurt dit met opzet (b.v. infiltratie en overname).

Om dat laatste te voorkomen moet de groep op een expliciete basis worden opgericht. Samenwerkingsverbanden van groepen zijn gevoeliger voor manipulatie dan groepen met een duidelijk omschreven politiek.

Overheidsinfiltranten De beste manier om met informanten om te gaan is om alles wat je doet “boven tafel” en eerlijk tussen elkaar te houden; op die manier worden je activiteiten niet verstoord. Vaak worden groepen meer verstoord door achterdocht over “wie de agent is,” dan door wat een agent zou kunnen doen.

Interne vergaderingen in een anarchistische groep

Een ding dat centraal staat in elke functionele anarchistische groep is regelmatige interne vergaderingen. In een gezonde organisatie worden bijna alle beslissingen op deze bijeenkomsten genomen en is er voldoende discussie om ervoor te zorgen dat alle aanwezigen een goed beeld hebben van de activiteiten en argumenten in de verschillende strijdvormen waarbij de organisatie betrokken is. In de interne vergaderingen moet ook enige tijd worden uitgetrokken voor onderwijs.

Frequentie en locatie

Een nieuwe groep of een groep die veel activiteiten ontplooit moet minstens één keer per week bijeenkomen, op dezelfde tijd en dag. Probeer zo snel mogelijk een vaste ontmoetingsplaats te vinden die niet bij iemand thuis is. Je wilt een ruimte die privé genoeg is om stevige meningsverschillen te hebben en waar alleen de leden van de groep zijn als je die gebruikt. In Ierland betekent dit dat de meeste groepen privékamers gebruiken in rustige pubs die blij zijn met de extra klanten op rustige avonden!

Besluitvorming

Argumenten over de beste manier om tot besluiten te komen zijn fundamenteel voor het anarchisme. Strek genoeg tijd uit voor discussie in de hoop een consensus te kunnen bereiken. Pas als duidelijk wordt dat dit niet mogelijk is, kan je overgaan tot een stemming. Als de tijd het toelaat kan het zinvol zijn om een moeilijke beslissing uit te stellen tot de volgende vergadering om de mensen de kans te geven erover na te denken (en te kalmeren!).

Gedrag van de discussie

Zelfs met een kleine groep is het normaal gesproken een heel goed idee om iemand de vergadering te laten voorzitten. Een vergadering goed kunnen voorzitten is best moeilijk, in het bijzonder moet je heel goed opletten dat je je positie niet misbruikt in een sterk betoog. Maar het is ook belangrijk dat niet elke vergadering door dezelfde persoon wordt voorgezeten. Misschien is de beste manier om een lijst te hebben van iedereen die bereid is om voor te zitten en elke week de volgende persoon op de lijst te nemen.

In principe moet een voorzitter

 • Proberen de ruimte zo in te delen dat iedereen in een kring zit en ervoor zorgen dat je zit waar je iedereen kunt zien.

 • Als er nieuwe mensen zijn, begin dan met de kring rond te gaan en laat iedereen zijn naam en pronouns zeggen.

 • Vraag aan het begin van de bijeenkomst mensen om punten voor een agenda en houd je aan die agenda. Als mensen beginnen te spreken over andere onderwerpen dan die waarover gesproken wordt, onderbreek hen dan beleefd en zeg dat je dat punt aan de agenda toevoegt.

 • Zorg ervoor dat iedereen een gelijke kans krijgt om te spreken

Agenda

Als je van tevoren weet wie de vergadering voorzit, kan het een goed idee zijn dat die persoon de vergadering begint met een voorgestelde agenda. In ieder geval moet de agenda bijna altijd het volgende bevatten

 • notulen van de vorige vergadering

 • te behandelen correspondentie

 • besluiten die genomen moeten worden

 • andere zaken die men besproken wil hebben

 • AOB aan het eind voor kleine dingen die mensen willen noemen of dingen die ze zich “net hebben herinnerd”.

Als er onenigheid is over de volgorde van de agenda, moet dit aan het begin van de vergadering snel worden besproken en in stemming worden gebracht. Als de voorzitter denkt dat er veel te bespreken valt, kan het zinvol zijn om meteen aan het begin van de vergadering een maximum tijd vast te stellen voor het bespreken van bepaalde onderwerpen.

Minuten

Iemand moet elke week verantwoordelijk zijn voor het bijhouden van de notulen van de vergadering en deze voorbereiden om ze voor te lezen op of uit te delen voor de volgende vergadering. Notulen hoeven niet erg gedetailleerd te zijn (je hoeft niet op te schrijven wat iedereen zegt). Ze moeten bevatten

 • een lijst van wie de vergadering bijwoonde (Misschien niet altijd het slimst uit veiligheidsoverwegingen)

 • een lijst van besproken onderwerpen

 • een lijst van besluiten die voor elk onderwerp zijn genomen; dit moet een kopie zijn van wat de voorzitter voorleest

 • een lijst van wie zich heeft aangemeld om wat te doen

 • een lijst van punten die op de volgende vergadering moeten worden besproken

Tot slot

Je moet vooral geduld hebben. Een groot probleem is het ‘revolutie volgend jaar’-syndroom, waarbij je jezelf opjaagt om veel te verwachten en dan teleurgesteld raakt als het uitblijft. Werk uit waar je naar toe wilt, maar wees bereid daar langzaam naartoe te gaan.