Titel: Geen rust totdat de laatste dictator sterft
Datum: 18 februari 2023
Notities: Voor het eerst gepubliceerd op libcom.org
Meer informatie op hun website: www.solidaritycollectives.org

"Solidarity Collectives" (voorheen "Operation Solidarity") is een anti-autoritair vrijwilligersnetwerk dat vóór de grootschalige Russische invasie van Oekraïne werd gevormd om kameraden aan het front en door de oorlog getroffen burgers te helpen.

"Collectives" is niet alleen een naam, maar de essentie van ons initiatief, waarbij diverse organisaties en groepen uit Oekraïne, Duitsland, Polen, Frankrijk, de VS, Nederland, Canada en vele andere landen zich aansloten.

Niets van dit alles zou mogelijk zijn zonder een enorm aantal mensen, verenigd door het idee om de Oekraïense verzetsbeweging te helpen. Het ABC-netwerk (vooral ABC Dresden, Duitsland - ABC Galicja, Polen), No Borders team Polen, 161crew Polen, XVX Tacticaid, The Antifa International uit de VS, Yellow peril tactical uit de VS, Ecological Platform uit Lviv, en vele anderen - zij allen maakten het mogelijk. En zonder onze vrienden in Arbeidsinitiatieven zouden we geen mooi kantoor/magazijn hebben in Kiev.

Op basis van onze anti-autoritaire waarden besloten we ons actief te verzetten tegen de Russische agressie. Wij steunen het recht op zelfverdediging van het Oekraïense volk en beschouwen de Russische invasie als een imperialistische daad. Ondanks de multidimensionale kenmerken van elke mondiale gebeurtenis, zijn de belangrijkste redenen voor deze oorlog de imperiale politiek van de Russische Federatie, het geloof in de historische missie van de Russische elites, en een poging om controle te krijgen over wat zij denken dat hun invloedssfeer is. De redenen moeten niet worden gezocht in de economische belangen van de Russische oligarchie of in "Russische veiligheidsmaatregelen", en al helemaal niet in het gekonkel van de NAVO. Volledige steun aan het Oekraïense volk in zijn strijd (wat niet noodzakelijkerwijs betekent dat men het beleid van de regering steunt) is het enige consequente standpunt van anarchisten en linkse mensen wereldwijd.

De Oekraïners voeren een gewapende strijd tegen Rusland omdat er nu geen andere manier van effectief verzet is. Klassieke pacifistische recepten werken hier niet omdat de partijen in het conflict niet gelijk zijn. Als het Russische leger zich overgeeft, zal de oorlog eindigen. Als de Oekraïense soldaten hun wapens neerleggen of "zich tegen hun regering keren", zoals sommige "deskundigen op het gebied van Oekraïne" suggereren, zal het Russische leger meer gebieden bezetten en meer oorlogsmisdaden begaan. Beide oplossingen zijn echter even onrealistisch. En de realiteit vereist praktische antwoorden en specifieke acties.

Op grote schaal heeft Oekraïne geen andere keuze dan zich met wapens te verdedigen. Maar op individueel niveau hebben veel Oekraïense mannen en vrouwen, waaronder onze kameraden, zich vrijwillig en bewust aangesloten bij gewapende eenheden.

Dus wat doen we? We hebben een vrijwilligersteam van zeer verschillende mensen en initiatieven opgericht, dat erin slaagt zijn werk vol te houden ondanks crises en reorganisaties. We hebben een logistiek netwerk en sterke partnerschappen opgebouwd met vele anarchistische en linkse initiatieven in Europa en daarbuiten. In eigen land werken we samen met anti-autoritaire groepen, vakbonden, lokale activisten en instellingen in gebieden dicht bij de frontlinie.

De soldaten die wij steunen zijn activisten van verschillende overtuigingen: anarchisten, mensenrechtenactivisten, vakbondsmensen, eco-anarchisten, anarcho-feministen, punkrockers, politieke vluchtelingen uit Wit-Rusland en Rusland, enz. Velen van hen zouden het voor de oorlog niet eens zijn met elkaars visie en ideeën. Er zijn ook mensen met verschillende politieke opvattingen en leden van verschillende organisaties en bewegingen die zich vandaag tegen de Russische agressie verzetten.

De meeste strijders zijn gewone arbeiders met verschillende beroepen zonder politieke partijen of stichtingen die hen steunen. Daarom proberen wij van Solidariteitscollectieven vakbonden te steunen waarvan de leden zijn gemobiliseerd of zich vrijwillig hebben aangemeld om naar de frontlinie te gaan. Dat zijn allereerst de vakbonden van spoorwegarbeiders, bouwvakkers en mijnwerkers. Wij zijn ook solidair met hen in de strijd tegen de invoering van antisociale wetten die door sommige verfoeilijke politici onder het mom van oorlogsnoodzaak worden doorgedrukt.

Allen die wij steunen zijn echter verenigd door een gemeenschappelijke vijand, want de Russische imperiale machine zal niemand van ons toestaan te bestaan.

Hier een presentatie van verschillende kameraden die wij steunen:

  • Wij zijn lid van de coöperatie Brood voor Leven. Voor de invasie waren we de ideeën van freeganisme en DIY aan het populariseren. We waren aan het freelancen, koken, eten op lokale evenementen, kraken en bouwden open werkplaatsen op het kraakpand. In februari besloot een deel van de groep dat we in geval van een invasie hier in het zuiden (van Oekraïne) zouden blijven om terug te vechten. Begin maart sloten we ons aan bij een van de gewapende groepen om op hun basis onze medische evacuatieploeg te vormen. In dat stadium werden we met apparatuur ondersteund door kameraden van Operation Solidarity, en nu worden we nog steeds ondersteund door Solidarity Collectives. Momenteel werken we in verschillende richtingen, niet langer in dezelfde groep. Maar verenigd door een gemeenschappelijk idee - het idee van vrijheid, gelijkheid, zusterschap, broederschap en alles wat alleen door strijd bereikt kan worden.

  • Onze vriend Oleg: hij is politicoloog, muzikant, fotograaf, dierenrechtenactivist en activist. En nu dient hij in de 72e Brigade die vecht in het oosten van Oekraïne. Ze hebben onder andere de weg Lysychansk - Bakhmut bezet. We steunen Oleg al geruime tijd.

  • Het verzetscomité ontstond als initiatief een paar weken voordat de volledige invasie van de Russische troepen begon. Het had tot doel de inspanningen van verschillende anarchistische/antiauthoritaire groepen en individuen op militair gebied te coördineren. Nu is het meer coördinatie dan organisatie. Het komt overeen met zijn oorspronkelijke taak van toen. Onze gemeenschappelijke ideologische gronden zijn vastgelegd in ons Manifest. Onze directe vijand is momenteel het Russische imperialisme. Wij verzetten ons echter tegen autoritarisme en onderdrukking in het algemeen. Vanaf het begin en tot op heden hebben anarchisten uit Wit-Rusland en Rusland die in Oekraïne de politieke onderdrukking in hun respectieve landen hebben overleefd, actief deelgenomen aan het Verzetscomité, samen met Oekraïense kameraden. Wij definiëren het Verzetscomité als antiautoritaire coördinatie, dus iets breder dan alleen anarchistisch. Het exacte aantal is zowel niet zeker als niet zo gemakkelijk te specificeren omdat er geen vast lidmaatschap is in het RC. Het is niet zo groot, en we kunnen niet zeggen dat het groeit, ook al zijn er sinds het begin van de invasie meer anarchisten bijgekomen. Momenteel hebben we verschillende kleine groepen anarchistische en antifascistische kameraden die geïntegreerd zijn in de territoriale verdediging, het reguliere leger en vrijwilligerseenheden."

  • In 2013 was onze kameraad "Swallow" lid van de anti-autoritaire zelfverdedigingsgroep van Kharkiv's Euromaidan, nam toen deel aan de oprichting van het "Autonomia" kraakpand in Kharkiv, organiseerde een sociaal en cultureel centrum, en was een actieve deelnemer aan verschillende activistische initiatieven. In de ochtend van 24 februari voerde Swallow al luchtverkenningen uit aan het front met gewone burgerdrones.

Momenteel hebben de "Solidarity Collectives" drie belangrijke werkterreinen:

MILITAIR FRONT

Vanaf het begin van de oorlog was onze voornaamste taak de anti-autoritaire activisten die zich bij militaire eenheden aansloten te voorzien van alles wat ze nodig hadden. Dankzij donaties hebben we meer dan honderd kogelvrije vesten (4e beschermingsnorm), tientallen helmen, nachtkijkers, warmtebeeldcamera's, afstandsmeters, drones, tactische medicijnen, militaire uniformen, schoenen, kleding en nog veel meer gekocht en overhandigd - zowel speciale als alledaagse uitrusting. Vandaag ondersteunt Solidarity Collectives regelmatig tot 80 strijders, van wie velen aan het front.

HUMANITAIR FRONT

Dankzij het logistieke netwerk dat we hebben opgebouwd en dat 4 opslagplaatsen en auto's omvat, ontvangen en vervoeren we sinds het begin van de oorlog humanitaire hulp naar de plaatsen waar die het hardst nodig is. Tot op heden hebben we onze eigen humanitaire konvooien georganiseerd of vracht geleverd aan Bucha, Bilohorodka, Chernihiv, Kryvyi Rih, Mykolaiv, Kramatorsk, Malyna, Kharkiv en andere steden. Deze transporten bestaan uit medicijnen, kleding, voedsel, slaapzakken en matrassen, gasflessen met cilinders en elektronische apparatuur.

MEDIA

Overal ter wereld wordt gesproken over de "Oekraïense kwestie". Uitleggen waarom alle anti-autoritaire krachten, ondanks alles, de Oekraïense verzetsbeweging zouden moeten steunen is vandaag onze voornaamste taak. Daarom zijn wij altijd bereid deel te nemen aan conferenties en debatten of onze visie te delen met journalisten.

Wij zijn dagelijks bezig met het verzamelen van de behoeften van de strijders, het doen van aankopen in Oekraïne en in het buitenland, het organiseren van humanitaire reizen naar door de oorlog getroffen gebieden, het communiceren met bevriende initiatieven en het publiceren van de resultaten van ons werk. Voor velen is dit nu het belangrijkste deel van ons leven.

De praktijk is een van onze grondbeginselen. We kwamen samen om het Oekraïense verzet te helpen de Russische agressie te bestrijden. Maar we zijn niet alleen ergens tegen, we staan ook ergens voor. Ons doel is een vrije en rechtvaardige samenleving, onze belangrijkste waarden zijn sociale, economische en gendergelijkheid.

Wij vinden dat de Oekraïense wederopbouw waarover politici en diplomaten nu al praten, ten goede moet komen aan het volk. Het moet niet gebaseerd zijn op de neoliberale dogma's die de auteurs van het wederopbouwplan daar proberen in op te nemen.

Wij vinden dat feminisme vandaag de dag gebaseerd moet zijn op een proactieve houding. Nu vechten vrouwelijke activisten van de anti-autoritaire beweging dapper tegen de agressor, staan aan het hoofd van militaire eenheden en verlenen medische hulp op het slagveld. Ook de meeste leden van de 'Solidariteitscollectieven' zijn vrouwen, en zij doen het meeste werk in de militaire richting.

Wij steunen anti-autoritaire en antikoloniale bewegingen over de hele wereld. Vandaag doen anti-autoritaire activisten in Oekraïne ervaring op die nuttig kan zijn om dictators en autoritaire regimes omver te werpen, zowel in de post-sovjetlanden als in andere regio's.

Wij steunen dierenrechtenbewegingen en strijden tegen klimaatverandering. We geven veganistisch voedsel door aan veganistische strijders en pleiten voor een verschuiving van fossiele brandstoffen naar hernieuwbare energiebronnen. Het gaat niet alleen om het voorkomen van klimaatrampen in de verre toekomst, maar ook om het verminderen van de afhankelijkheid van de op grondstoffen gerichte Russische economie.

Onze doelen zijn onverenigbaar met het autoritaire regime van Poetin. Maar wij zijn bereid om ook in het naoorlogse Oekraïne voor die doelstellingen te vechten en ons te verzetten tegen autoritaire tendensen in onze samenleving.

We zijn dankbaar voor de steun aan iedereen die al die maanden met ons heeft samengewerkt. Aan hen die helpen geld in te zamelen, voertuigen over te brengen, publieke evenementen te organiseren of naar Oekraïne te komen met humanitaire hulp. Vandaag voelen we de kracht van de internationale solidariteit die tot grote dingen in staat is, ondanks de verdeeldheid van internationaal links over de "Oekraïense kwestie". We beseffen dat deze solidariteit niet gemakkelijk is, maar we roepen jullie op niet toe te geven aan de oorlogsmoeheid, juist nu jullie steun voor ons van cruciaal belang is.

Wij zijn ook bereid tot een open dialoog met degenen die nog aarzelen maar bereid zijn het standpunt van de Oekraïense anti-autoritaire gemeenschap te horen. Wij zien jullie graag aan onze kant van de barricades!

Ondertussen gaat ons werk door.

Geen rust tot de laatste dictator sterft.